Dec 31, 2010

2010

assalamualaikum


saat ini dan detik ini tidak mungkin akan sekali-kali berulang kembali.setahun lagi bakal melangkah pergi hanya tinggal beberapa jam dan minit saja untuk dihitung.setahun yang penuh dengan pelbagai suka dan duka. aku hampir tewas sepanjang tahun ni,aku hampir berjaya dalam tahun ini dan aku telah merasai kedua-duanya sekali dalam setahun ini. alhamdulillah, aku mampu harungi dengan tenang dan tabah.

setahun yang aku tidak cuba sia-siakan, aku berjaya menamatkan pengajian peringkat Asasi dan melanjutkan pengajian ke menara gading.ya, aku mengaku bukan menara gading itu yang aku impikan tapi demi kegembiraan kedua-dua ibu bapa aku, aku sanggup menolak ke tepi impian dan cita-cita aku. syukur, Allah maha mengetahui apa yang terbaik buat hamba-Nya.ternyata menara gading ini yang mengubah hampir 180 darjah hidup aku..

setahun yang aku cuba belajar untuk mengenal diri aku sendiri ternyata bukan mudah.aku diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran. aku tewas,hampir tewas dan berjaya pada waktu yang sama. persahabatan aku hampir goyah, impak salah faham mampu menghancurkan sebuah persahabatan setelah 9 tahun terjalin dalam sekelip mata.ukhwah yang terjalin membuatkan kami kuat untuk terus bersama =)  benar lah, lelaki dan perempuan tidak mampu menjadi kawan akrab yang terbaik. kenapa? kerana bait-bait perasaan melebihi kawan akan berlaku dan hancur tatkala salah seorang bertepuk sebelah tangan saja. maaf-lah...

setahun yang aku harungi juga penuh dengan kegembiraan.dilahirkan dalam keluarga besar merupakan sebuah anugerah yang tidak ternilai bagi aku. mempunyai ibu bapa yang mendidik aku sebaik mungkin dan mempunyai adik-beradik seramai 9 orang dan mereka sentiasa berada dibelakang aku.terima kasih =) aku juga sudah mencapai usia 19 tahun.ya, untuk terakhir kalinya aku bergelar belasan tahun.ternyata kegembiraan itu datang lagi dengan kehadiran seorang insan ke dalam hidup aku.alhamdulillah, aku di kelilingi dengan kegembiraan yang tidak putus-putus..

finally, welcome 2011please be nice to me. all i need is happiness and joys.no strains,no tears, no hurts.



farewell to 2010 for joys and tears 



Dec 29, 2010

Blood Donation

Assalamualaikum



semalam aku ada kelas pagi, tapi ada gap jauh pulak. kelas seterusnya pada sebelah petang jadi aku dan roommate aku pun plan nak jumpa academic adviser. sekali dia tak ada lak. lepas tuh tiba-tiba nampak ada kempen derma darah kat masjid. wah, teruja nak pergi derma.saya nak derma! saya nak derma!saya nak derma! okay cukup cukup dengan keterujaan tersebut.dah lama nak derma darah, masa kat Nilai lagi. kali ini ada lagi peluang tu, jadi pergi lah menderma darah yang lama kepada orang yang lebih memerlukan....

pertama kali kot nak derma darah. takut sebenarnya tapi ngade-ngade gak nak derma. mula-mula kena check jenis darah. aku darah B.B for Budak Baik =) roommate aku darah A.lepas tu, check tekanan darah stabil ke tak. lepas check jenis darah dan tekanan darah baru-lah boleh derma dengan selamat. cewahhh

ada abang hensem jaga, itu penting okay! supaya pernderma-penderma tidak merasa cemas dan takut ketika menderma darah hahah masa nurse tu cari urat, muka aku dah ketat dah. takut tengok dia nak amek darah aku 1 pile. banyak kot.. masa dia inject tuh, agak sakit tapi aku berlagak cool jep sebab ramai weh orang lalu lalang time tuh. yela dah blood donation tuh buat kat tempat open. 1 campus bole nampak muka kau bila terbaring atas kerusi masa nak derma darah.

dah habis derma tuh ada la dapat refreshment sikit. sikit tak sikit juga lah. itu yang ditunggu-tunggu sebenarnya, dapat makanan free haha masa nak balik tuh tiba-tiba roommate aku collapse. aku dah panic. nasib baik masa tu kat cafe. suruh dia duduk and relax dulu. dalam 10 minit lepas tu dia dah stabil.. alhamdulillah tak jadi apa-apa.pengalaman derma darah pertama kali, seronok la juga even awal-awal tuh cuak dan tahan sakit sikit.tak rugi pun derma darah ni, korang produce new blood lagi ada. tak nak ke produce new blood? derma-derma jela blood lama tuh.. haha jom pergi derma darah =)


Dec 26, 2010

camni-lah malaysia

assalamualaikum


cepat teka, entri kali ni pasal apa? (cam gedik pula) malam ni ramai datang bertandang ke bilik aku. malangnya bukan kawan aku yang datang tapi kawan kepada kawan aku datang. ramai pulak tu, memang meriah lah tempat dia. tempat aku je sunyi sepi.sedih kan?kan? tak kisah lah janji tak ada orang ganggu aku layan movie sampai lebam. dah bosan sangat terus tengok cerita bunuh bunuh. amik kau, terjerit-jerit, terlolong-lolong sorang-sorang hahaha takut weh cerita tu.. 

memandangkan malam ni ada perlawanan bola sepak, terus aku bergerak ke cafe berhampiran. konon nak layan bola la, padahal kes bosan plus lapar sebenarnya hehe indonesia lawan malaysia. tak pernah pernah aku tengok bola bila malaysia lawan. bukan sebab apa, tapi mesti kalah je memanjang. malas aku nak tengok.ramai gile orang kat cafe, ingat ada makan free sebab ramai sangat sekali semua orang nak layan bola gak. okay! aku pun mula nak sibuk join sekaki hahah
wah tidak aku sangka, perlawanan kali ni agak menarik. malaysia menewaskan indonesia dengan jaringan 3-0 woot woot caya-lah Malaysia. berbangga disitu (1st time) bising nak mati tak yah cakap lah kat cafe ni. dah macam kat stadium pun ada.mak cik mak cik dari dapur pun turun tengok. hey hey patut lah mee aku lambat siap. cis cis cis abang yang jaga air tu tak yah cerita lah, punya semangat nye dia, siap buat banner lagi hahah tuh baru betul-betul anak Malaysia. teruskan wahai pasukan Malaysia, anda boleh lakukan cewahh tiba-tiba semangat patriotik lak keh keh keh


i'm proud to be Malaysian



Dec 25, 2010

Perfection is not the deal

Assalamualaikum...

hujung minggu! yey atau hurmm? kerja bertimbun tapi mood malas. okay! itu tidak bagus. kehidupan di Gombak sangat berbeza dengan kehidupan di Nilai. Nilai selalu nye lebih meriah dan Gombak sangat-lah sunyi seperti di tanah perkuburan. ini bukan hyperbola tetapi situasi sebenar. gerun bukan? di tempatkan 1 bilik berserta 4 compartment di mana setiap orang diberi ruang masing-masing bukanlah sesuatu yang menyeronokan. aku benci kesunyian kerana seolah-olah aku putus dengan dunia sebenar.

seperti insan yang lain, aku ada hari-hari yang mengembirakan dan menyedihkan.aku bersyukur setiap perkara yang berlaku ke atas aku. aku punya keluarga yang selalu berada di belakang aku tak kira apa jua keadaan. punya ibu dan bapa yang memberi segalanya, abang abang yang selalu sengal dan selalu melayan kerenah aku,kakak yang garang tapi baik hati, adek adek yang comel tapi selalu menaikkan darah aku. oh aku suka semua itu. ya, aku tak pernah ucapkan aku sayang kalian semua tapi jauh di sudut hati aku, aku sangat sangat sangat sayangkan kalian semua.banyak yang aku perhati, rakan-rakan aku punya keluarga yang berada dan mewah tapi mereka tidak punya kasih sayang. itu membuatkan aku lebih menghargai keluarga aku sekarang. Allah telah kurniakan aku segala-galanya...

sekarang aku mengalami sedikit perubahan, penyakit newbie mahasiswi barangkali. ingin bergaya dan ubah penampilan, berlagak belajar bagai nak rak,mencari pasangan hidup yang sanggup berada di sisi dalam apa jua situai dan berubah sikap ke arah kebaikkan. aku bukanlah seorang yang pandai berkata-kata dan kata-kata aku selalu disalah ertikan.ia selalu terjadi.. *sign

bercakap mengenai pasangan hidup. kawin jer nampak LOL (bajet dah cukup dewasa bercakap mengenai soulmate) bagi aku couple itu tidak salah jika kena cara nya.tapi, zaman sekarang macam-macam perkara berlaku.kita selalu nampak, bila dah declare couple mula la nak berpegang tangan dan segala bagai.konon nak bermanjalah apa lah. hey! hey! hey! sedar sikit wahai gadis. dia bukan halal lagi bagi kamu. jadi jagalah sebaik mungkin maruah dan mahkota dirimu untuk yang halal.insyaAllah, kalau kamu jaga diri kamu, nescaya Allah juga akan menjaga diri kamu. takut hubungan kita hanya berlandaskan nafsu semata-mata. bukankah kita mencari keredhoaan Allah dalam setiap perhubungan? barulah perhubungan itu kekal dan harmoni.

aku selalu mengejar kesempurnaan dimana aku sendiri tidak sedar akan kekurangan sendiri dan aku mulai sedar, kesempurnaan itu tidak membawa apa-apa akhirnya. alhamduillah, aku menemui seorang insan yang tidak membawa aku ke arah kelalaian,tidak memaksa, selalu memberi semangat dan dorongan, menjaga batas pergaulan dan menerima aku seadaannya. hampir setahun mengenali si dia, banyak perkara di luar jangkaan aku berlaku.kadang-kadang aku rasa seperti tidak layak menerima layanan nya.he's so different. thanks to him for everything =)

 

 

People throw away what they could have

by insisting on perfection, 

which they cannot have, and looking for it 

where they will never find it

 

 

 

Dec 15, 2010

1st day



i'm totally lost in Gombak campus
i spent almost 1 hours just to find one class
imagine if i got 3 classes on that day
pheww~
and then i'm lost again 
the buildings looked just the same!!
just same!!!
the foods are awesome
they got western, Malay,mamak and Arabian 
1st day taught me a lot
miss Nilai =(
hopefully i can survive till the 4th years, InsyaAllah =)

Dec 13, 2010

Ta'aruf week

Assalamualaikum

finally, ta'aruf week end. whoahhh lega weh. setelah 3 hari berturut-turut terseksa dan diseksa dengan briefing dan terkejar-kejar curi masa untuk makan,solat dan TIDO. okay! aku sudah ada eyes bag. yey!! mata dah macam panda disitu ya.aku hanya mahu tidur yang cukup. terima kasih...

1st day register agak jakun setiba di Gombak. maklumlah pertama kali sampai sana kan.masuk Gombak macam masuk theme park saja (yeke?) aku dapat ground floor yaww.. aku dah penat mendaki tangga selama 3 sem di Nilai. aku dapat ground floor pun atas kehandalan dan bakat yang sedia ada digunakan sebaik mungkin. siapa sakit lelah masuk special case dan di tempatkan di ground floor. jadi, aku cakap lah aku ada lelah even tak betul pun. ternyata berjaya skill aku hahah 

ta'aruf kali ni tak memenatkan sangat tapi penuh dengan kebosanan melampau. the last day of ta'aruf baru rasa happening.. persembahan dari pelbagai kelab agak terhibur dengan alunan muzik angklung,caklempong, tarian zapin dan dikir. suasana menjadi lebih gamat tatkala international students dengan tanpa segan silu nya bersorak dan berjoget di depan pentas tanpa diundang untuk berbuat sedemikian rupa. sumpah kelakar!!!! hahaha hilang juga bosan aku dalam dewan tuh.

walaupun dalam minggu ta'aruf, tetapi test sedia menanti kami dengan setia. 2 test yang perlu diambil semasa minggu ta'aruf iaitu test FKT (foundation knowledge test) dan TPT (tilawah placement test). test tilawah aku dah cuak gila sebab sudah menjadi kebiasa tatkala membaca dihadapan khalayak ramai dan orang lain selain diri sendiri mesti GELABAH tak menentu. alhamdulillah, semua pass.. yey!!

tahun ni sambut birthday masa ta'aruf saja. oh sangat sedih sekali tanpa dirai oleh siapa siapa sob..sob..sob.. even kawan-kawan kat Gombak pon tak ingat. oh lagi lah sedih huhu rupanya, mereka berjaya mencapai pakatan untuk suprise kan aku. terharu weh korg... even sibuk sibuk dan penat nak mati masa ta'aruf pon korg ingat juga hari lahir aku. thanks korg.. apa lagi, call free lah menanti hahahah selamat hari lahir yang ke 19 kepada diri sendiri. semoga bertambah ketinggian,kecomelan dan sabar menempuhi dunia baru di Gombak.. amin~

sejuk gila kat sini. setiap pagi mesti kipas in off mood.. kaki dah tak sanggup nak jejak lantai.. dan dekat cameron pun ada. disebabkan ta'aruf yang agak terseksa dengan kurang tido dan segala bagai. aku demam!!! tak best betul. jadi sotong jep lembik semacam hahaha cukup sekadar ta'aruf kali ni, mata pun dah mengantuk. esok pagi dah kena merangkak ke kelas... sekian~


we are officially iium students 2010/2011 =)


Dec 7, 2010

6 Dec 2010

assalamualaikum =)


oh hari yang sangat sibuk. ya, sangat sangat sibuk! menguruskan segala benda  dan surat segala bagai untuk ke Gombak. Alhamdulillah akhirnya semuanya selesai jua. hari ni sibuk bagai nak rak sampaikan tak makan pagi dan tengah hari. hebat kan? :P bermula dari pukul 8 sehingga lah ke pukul 12 tengah malam tadi. demi menyelesaikan semua tu bagai orang gila juga lah gayanya... yang confuse nye PTPTN tu student kena urus sendiri 100% atau pihak Universiti akan uruskan? mahu saja aku hentak kepala ke dinding. serabut tahu?????? ada orang pesan suruh bawa Tombak ke Gombak. kenapa? sebab banyak monyet nakal curi makanan katanya.. okay! aku dah cuak bila dengar monyet.. oh tidakkkkkkkk

sebenarnya hari ni merupakan tarikh istimewa buat aku. banyak sangat benda terjadi tanpa diduga dan diundang hee :D sibuk tu sudah satu hal, tiba tiba ada orang bagi surprise... mesti la hilang semua gundah gulana dan keserabutan tuh kan? tadi pergi beli barang-barang untuk ke Gombak. masuk guardian macam nak borong semua. haizzz nafsu sungguh. penat berjalan terus rasa lapar pulak. lapar kian berganda bila ada orang nak belanja.. haha tengah sedap sedap makan tiba tiba dapat surprise. oh sweetttttttt =) nasib tak tersembur keluar apa yang di makan...

dengan muka tersipu sipu dan merah padam terus berlagak buat cool padahal dah GELABAH hahaha at last, i got what i'm waiting for. i'm taken already heee aku harap sangat dia boleh bimbing aku ke jalan yang lurus (serotul mus taqim) dan jadi yang terbaik buat diri aku. Amin~ insyaAllah aku akan ingat tarikg,detik dan saat pada hari ini dengan sebaik mungkin =) lepas penat beli barang semua terus balik. masa sampai rumah tu parent aku ajak pergi tengok nenek aku sakit..
sampai saja rumah nenek, sekali jiran sebelah buat kenduri kesyukuran. apa lagi, bedal la makan sekali lagi haha meriah gila rumah tu, dah macam tadika aku rasa. ramai sangat kanak-kanak rebena. cucu cicit barangkali. kemeriahan bertambah lagi tatkala sepupu sepapat balik juga jenguk nenek yang sedang sakit. wahhh seronok ramai-ramai ni.. happening gila dah macam nak raya pula esok nya padahal nak sambut tahun baru Islam. oh ya, selamat menyambut awal muharramm ya semua =) semoga tahun akan datang lebih baik dari yang sebelumnya. 

kesimpulannya disini, aku sangat s e r o n o k sampai tak tahu erti penat. yela, dari pukul 8 pagi sibuk basuh baju,kemas rumah,packing barang, settle kan surat-surat ke Gombak dan berjuta lagi tugas lain. heh!! penat tahu? tapi, berbaloi lah. setiap kesusahan pasti ada kesenangan~ 

# happy sebab boleh shopping sakan
#happy sebab boleh makan banyak dan macam macam
#happy sebab dapat surprise dan sekali gus jadi Double heee
#happy sebab boleh jumpa sepupu sepapat 
#happy sebab dapat sambung ijazah dalam jurusan yang diimpi





Nov 30, 2010

kerana Ego

Assalamualaikum

apakah itu EGO? aku rasa seperti tarian agogo saja bunyi nya haha :D aku ni ada sifat ego.kau ada? ada? ada? rasa macam nak lempang je kan? silakan... *dushhhhhhh oh terima kasih. sifat ni dah lama aku cuba nak kikis dan buang jauh jauh sebab dah banyak kali merugikan diri aku akhirnya. tapi macam mana nak buang eh? tips pleaseeeee

sifat ego melampau tak melampau aku ni sampai kadang-kadang orang naik menyampah dengan aku. yer, macam nak sapu sampah tuh haha (tak de kaitan -_-") contoh terbaik bila aku tak tahu sesuatu mesti aku bajet macam tahu. mesti pernah buat kan?kan?kan? (admit it!!!) bila orang tanya angguk je dan cuba nak borak sekaki padahal tak tahu menahu satu habuk pun. dalam kelas selalu sangat lah terjadi. ditambah tiada keyakinan nak bercakap dan sifat ego tuh. oh gabungan yang mantap untuk buat aku terus menerus mundur. shitttt aku tak tahu kenapa dan mengapa. tapi mungkin juga sebab aku dah berjangkit dan sebati dengan mentaliti masyarakat melayu yang sekadar berada di safe zone tak kira dalam pelajaran,kerjaya mahupun kehidupan seharian *sigh

oleh kerana sifat ego, aku kena marah (nages manja-manja :p) aku bukan tak nak text or call kau. tapi aku tahu kau tengah sibuk jadi eloklah aku tunggu saja kau menghubungi aku. baik kan? lagi satu aku tak suka betul bila aku marah. hodoh bebenor... aku panas baran agaknya. tambah tambah bila bulan menjelma. nasib kau lah jadi mangsa kekejaman aku. maaf-lah, aku bukan sengaja nak marah kau tak tentu pasal. plus, adek-adek aku memang suka sepah-sepahkan rumah ni. dah jadi kerja sukses mereka setiap hari. syabas adek-adek ku. haizzz naik darah aku!!! takpa takpa bertendang yer cik maira =)

pendek kata, kerana ego aku tak tahu nak bersosial, kerana ego aku jauh ketinggalan, kerana ego aku dibenci dan dihina dan kerana ego aku tersalah langkah. aku nak berubah! jadi kepada musuh-musuh aku, terima kasih di atas cacing cacian anda dan kepada rakan-rakan aku, aku perlukan sokongan anda semua.

oh semalam aku buat rawatan resdung di rumah. guna kaedah berasap dengan lilin resdung tuh. tahu tak? apa? tak tahu? pergi tanya Mr.Google.cepat!! masa ni ada jerawat seketul di bahagian hujung pipi. pecah kot masa buat rawatan resdung ni whoaaaaa. lepas tuh rasa kulit lebih bersih dan lincin. suka  suka=) sebenarnya aku ada blackhead dan liang roma yang terbuka di bahagian pipi.pantang keluar rumah mesti muka aku bertukar warna jadi PINK. magic kan? haha gara-gara liang roma terbuka la kot. so, aku mengambil langkah berjaga-jaga dengan menyapu toner setiap hari. tapi takda kesan pun huhu any other  tips? kongsi-kongsi la yer...





Nov 27, 2010

wedding


Assalamualaikum =)

sekarang ni musim mengawan agaknya sebab aku jarang nampak kucing berkeliaran sekitar rumah sejak kebelakangan ni.naik hairan juga walaupun agak bagus heh! sebenarnya aku nak kongsi mengenai majlis perkahwinan senior aku.

al-kisah bermulalah ia pada tepat pukul 11 pagi tadi, pada mulanya aku dan cik wieda pergi membeli hadiah buat si pengantin dan kami meneruskan perjalanan ke Penang bersama 2 orang rakan yang lain. mak aiii bukan main senang nak cari rumah pengantin. sejam lebih juga-lah baru jumpa -_-"  setiba di rumah pengantin, benda utama di ingatan hanya-lah MAKANAN. lapar weh. tak sempat sarapan sekali penat mencari rumah pengantin lagi. bayangkan lah betapa deritanya kami semua....

si pengantin yang bertemakan pink tersengih gembira melihat kedatangan kami.seri pengantin terserlah bukan kepalang lagi.. heee :D semoga berbahagia yer akak =)

 kak Eifah: penat melancong ya? p makan dulu p. 
kami: tak pa kak eifah, kami dah belasah cukup-cukup tadi. siap mintak tapau lah akak" haha
  
rata-rata hampir majoriti batch mereka kawin awal. senior aku tu baru umur 20!!  muda kan? tetiba nak kawin awal juga LOL okay! memandangkan tak sempat bergambar dengan pengantin yang sibuk bagai nak rak. jadi aku gantikan dengan gambar-gambar di bawah :|

Raja Farah & Megat Bashirun

Nadia (anak tokei naza) & Hamzah (anak tokei hotel Holiday Villa)


Elyana & Khairul

video
ini.
sangat.
manisssssss
dan.
~selamat pengantin baru~


Nov 25, 2010

A gift

ehem ehem
since i'm business women to be, i got a gift. walla, selalu kena tunggu hari lahir baru orang nak bagi segala bagai. tapi semalam dapat.oh gembira nya saya =) =) (sambil melompat-lompat) mungkin jua hadiah untuk hari lahir sekali. ala, next month je pun. 10 December yea people! kamu, ya kamu yang sedang membaca! usah toleh ke kiri kanan mahupun belakang. kamu yang saya panggil  (wajib bagi sumtin' since dah tahu tarikh :P wajib okay!! ) lalalalala~


its awesome!!! really love it =)
thanks a lot

Nov 24, 2010

E-3-8

Assalamualaikum =)


i missed my ex-roommates.when i woke up this morning, i took out every single pictures i had with them. awww i miss you people damn much!!! remember the last day we spent together in Nilai? we wasting our last time together with gossiping,hang out around,joking like silly, watching  movies till dawn and playing games such there's no tomorrow. when we got something unclear we will straight away ask Mr.Google haha remember about those mysterious stories that we found out? its really funny =D 
 FunFair

Ice Room

my Roommates E-3-8

i also met my best buddies ever there. Nick,Ida and Ara.we will always stick together no matter what happen,joys and tears.even we might separated in the future, but those memories and bond between us would never fade.we are GAY not  lesb. why? because there's no such man in our life and conversation. (temporary :P) we had boy friends but no one between us had the special ones, single mingle!!perhaps,love after marriage =) hope we can meet again!!
 
on previous October, we had finished our final paper and some of us will graduate and some will remain to continue next semester.For those graduating students,  this coming 8 Dec would be a huge date for us peeps. we will go to another path which we had dream before. wish all the best and may Allah bless all of us =)



p/s:maaf atas nahu yang bertaburan di mana-mana

Nov 23, 2010

F O O D


Assalamualaikum
hari ini nak cerita pasal makanan! siapa tak suka makan? tipu la kan kalau sehari tak jamah langsung even fasting pun ada break fast. aku suka makan dan makan itu suatu nikmat yang tak terhingga bagi aku (hello, tengok badan dan pipi la -_-' ) kalau nak cerita pasal makanan kegemaran, mungkin sampai bila-bila tak akan habis.berapa juta jenis makanan duk ada! haizzzz senarai-lah kau sampai lebam...

sekarang kita boleh nampak sendiri bersepah-sepah gerai makan dan restoran di mana saja. pelbagai juadah dan hidangan disediakan demi memenuhi citarasa pelanggan, dari makanan tradisional sehingga lah makanan barat dan timur tengah.makanan segera patah lagi.tapi,megi sedap kan? top dishes di ostel-ostel dan rumah sewa. kan?kan?kan? (tak perlu nak berselindung segala, sudah terlambat!! haha) seriously, aku suka  sangat makanan di Thailand. pelik dan sedap! kombinasi yang menarik bukan haha kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita makan tu berkhasiat ke bersih ke halal ke. yang kita tahu, asal perut berkeroncong mintak di isi terus saja dijamah tak kira apa jua makanan yang ada di depan mata kita.

mak aku selalu pesan 'ish, tak payah la makan menda-menda macam tuh. tak tau halal ka dak. Ingat sikit, kita kena amik kisah sal makanan ni.apa yang kita makan tu jadi darah daging kita.esok nanti Allah persoal kenapa tak cari yang halal malah sebaliknya?' diam juga aku seketika.makanan segera seperti McD, KFC, pizza hut dan sebagainya, memang kita tak ragu-ragu makan sebab punya besar gedabak logo halal tapi adakah ia benar-benar halal? dunia sekarang ni, ada duit je semua boleh buat. kan pernah ada kes logo halal boleh dijual beli dengan begitu mudah sekali. kita tengok ayam, betul ke dia sembelih ikut cara islam? ada bukti? penah tengok sendiri macam mana ayam tu di proses? heeeee sendiri jawab la kan... aku sendiri pun tak tahu  =)

yang penting air kosong kena minum 6 hingga 8 gelas sehari. baru kekal anggun,langsing dan awet muda haha ok! itu merepek. semalam, saja aku google then jumpa entry sal air ini. badan kita sangat memerlukan air hampir 90% daripada makanan. woot woot terpegun haku.jadi, kepada sesiapa yang nak mengamalkan diet atau nak menurunkan berat badan tu. banyak-banyak la minum air kosong dari air manis. seelok-eloknya minum air dulu sebelum makan supaya kita tak makan berlebihan. bila jadi obese nanti bising pulak nak kurus segala :P dan jangan sesekali mengamalkan supper. jangan jangan jangan 

okay! perut dah lapar sebab cerita pasal makanan saja. oh tidakkkk! 2 hari lepas buat aku ada buat puding pic dan masih berbaki sehingga hari ini. 3 bekas kot. nak ke? tak nak bagiii haha baru ingat nak post resepi nya, mungkin next time jela yer. eh kenapa music kat blog aku terkentut-kentut gayanya.. terbantut aku nak melayan.jaga kau, aku sumpah jadi hambuger macam pic atas baru tahu LOL. mari pergi ke dapur korek-korek apa yang ada untuk dimakan huhu



p/s: tersenyum lebar tatkala puding yang sejuk memasuki mulut... aaa sedappppppppp =)

Nov 21, 2010

i'm about to run a business

assalamualaikum readers =) 
masih belum terlambat bukan untuk mengucapkan selamat hari raya aidiladha. maaf! tidak sempat berpose bersama-sama lembu  sekalian untuk terakhir kali nya :P alhamdulillah, raya tahun ni meriah sangat...

1- beraya di kampung halaman bersama rakan tercinta
2-even tak semua ahli keluarga pulang untuk beraya tetapi persedian nak beraya tu masih sakan! (semalaman berjaga nak buat rendang peparu+kuah kacang+ketupat+nasi impit)
3-hampir-hampir kena langgar dengan lembu di pagi raya huhu (4 ekor terlepas yawww!)
4-1st time tengok ayah sembelih lembu depan mata dan secara dekat! i mean.. seriously dekat!(darah terkena kat pipi, euuwwww)
5-jumpa kawan sekolah lama yang dah hampir 4 tahun tak bertemu. best! best!

the second day, buat rumah terbuka. tapi aku melencong ke Penang bersama ehem2 haha abaikan! Emak buat bihun sup dan mee kuah.aku buat puding pic nyummy dan yang lain tukang melantak.bagus...... senang nak basuh pinggan lepas tu sebab lincin je kan. raya ke-empat mula terasa kebosanan itu kembali menghantui aku.oh nooo!!!! sebenarnya bukan ini yang aku ingin aku coretkan (dah bebel panjang baru sedar hihi)

i'm in the middle of mood to use broken gramma!! yeah! i did mention in my previous entry that i had sat for a re-sit paper and for those who sat for that paper,we have to wait until 26 nov to get the offer letter. but, just now one of my friends told me that we can actually get the letter by today. what?today? O M G.. hopefully i got my first choice. amin! psychology wouldn't be too bad either. eheh~ yes.. iium like always tahi tahi tahi. they did not mention which course i will major in. damn!



Actually, i was thinking to run back my business as my side income *wink *wink i'm a top-up dealer in my college (more to my dorm-mate i think) but, everything goin' messed  when i did used the profits to pay my studies purpose due to my scholarship was given 2 months late.*sigh now, i got one more ideas. what about selling scarfs (shawls,syria hijab and etc)? with the lowest price and provide variety choices. how about that? ain't cool? so,  i asked one of my friend to join me and she agreed. yey!! the problem is i have no penny at all as my fund :| okay!okay! i know, i should forget it then. but, i really really like REALLY want do this. i'm right about to wait till i get the loan, whatever loan it is. i do not care and i do not want to care cause i really need that MONEY. has any suggestion? i'm very please to hear that <3



wish me all the best =)

Nov 14, 2010

Hang out with BFF

walla.. H A P P Y =) .
semalam, before nak tidur dalam pukul 12.40 a.m. tetiba mesej masuk. 'jum p a/s esk' terus balas 'jum3.. kul bpa?' heee :D semangat nak hang out! maklum-lah, jadi suri rumah sepenuh masa kan. sekali sekala nak juga merasa keluar bersuka ria.ala, macam riang riang raya tu. ngee :D pergi Alor Star je. tak tahu kenapa aku suka lepak sana :|

berbekalkan duit seciput siput, dengan langkah bergayanya aku menuju ke sana.bukan hendak membeli-dan-membelah di sana. tapi sekadar mengisi masa yang agak berisi itu dengan sebaik mungkin. bajet pun untuk makan dan tambang saja. sedih bukan? sob sob sob okay! tempat pertama sekali kami tuju ialah kedai makan.. yeah! makan untuk hidup ya kawan kawan :P mahu tak nya. sarapan pun tak makan, mesti-lah tummy dah juget juget inang dalam tu. seusai makan baru-lah kami mencari barang-barang keperluan. twin aku dah shopping sakan. haizz panasss je aku tengok. mahu tak nya. beg dan baju sekali dia rembat.

oh hampir terlupa, kami keluar ber-3!!! aku, zam dan wieda <3 .sepatutnya ber-4! tapi memandangkan seorang lagi mempunyai rancangan Malaysia ke-5.jadi, dia tidak dapat hadir. tidak mengapa tidak mengapa.nanti kita jumpa ye Farah =).berbalik kepada cerita tadi, wieda shopping kaspersky je.aku? shopping tingkap jela.sempat juga ushar game,novel dan kasut.memandangkan duit dalam kocek pun kering.maka, sekadar tatapan saja-lah yang mampu aku lakukan.lepas tu,bajet nak survey lappy tapi apakan daya kami ini buta IT. maka, survey semata-mata survey dan sekadar melihat serta mendengar tetapi tidak memahami apa-apa, bagus kan? LOL

zam & me

wieda & me

pukul 4 baru la terasa nak balik. lewat? awal kot.. atas sebab pesan ibu ku tercinta dan aku sebagai anak yang baik dan taat *wink *wink tak lama lagi dah nak raya. selamat hari raya aidiladha ya kepada semua yang beragama Islam. kalau tahu rumah, jemput-lah datang :P

~ILY all =)~




p/s: klik gambar untuk paparan lebih besar =)

Nov 11, 2010

Tag.!

dah lama tak kena tag menge-tag ni. i likeeeeeee =) terima kasih kepada yang berkenaan kerana tag saya. mari mari kita jawab....

1. Apa benda yang penting dalam hidop korang?
benda? musti la lappy tersayang dan inci handphone :)

2. Benda terakhir yang korang beli menggunakan duit korang sendiri?
tiket wayang citer unstoppable.. 4 orang sekali huhu

3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan korang nanti?
dekat mana mana pun tak pe.janji tema mesti Fairytale.. tak demand kan? haha

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
mencari calon..berminat? =)

5.Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
hingga ke hujung nyawa.. cewahh insyaAllah, selagi jodoh berkekalan. Amin~

6. Dimana korang selalu jumpa kekasih korang?
ada pun belum, macam mana nak berjumpa selalu. adeh -_-'

7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
novel- rooftop rant
majalah- Cleo

8. Apakah nama penuh korang?
Humairah Ishamuddin (n_n)

9. Antara mak dan ayah,yang mana korang lebih mesra?
dua-dua rapat ♥ tapi lebih mesra dengan ayah kot

10. Namakan orang yang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
my future husband.. seriously, nak sangat tahu sape! heh..

11. Adakah korang basuh baju sendiri?
mesti lah.. budak rajin ni *wink *wink

12. Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
semestinya tanah suci Mekah.. lagi 1, Scotland!! tak tahu kenapa nak pergi sana. dari kecik lagi teringin nak pegi sana

13. Pilih salah satu,peluk atau cium?
saya pilih ATAU jela.. hahaha

14.5 benda yang korang sangat-sangat sayang dalam hidup korang?
benda lagi? haaaa, pencil Pooh hadiah dari kakak. still simpan lagi even dah 6tahun haha sayang sangat nak guna sebab pencil tu chumel lah :P

15.5 lagu yang paling korang suka dan selalu dengar?
1. soul sister(train)
2. just the way you are (bruno mars)
3. love like woe (the ready set)
4. bila aku sudah tiada (hujan)
5. kekasih yang tak dianggap (kertas)

16. Bila tarikh lahir korang dan kat mana korang sambut tahun lepas?
10 december! last year sambut dalam dorm dan kedai mamak kat nilai sekali dgn budak2 republic91. thanks korang.. best sgt!!!! =) <3

17. 6 orang blogger yang korang nk tag.
hawa
nad
fa
fawh
feeq
efa


18. cerita sikit bloger yang pertama korang tag.
hawa? dia ni nakal ni haha kawan sekolah menengah dan cantik orang nye. tengah korek rahsia macam mana dia jadi kurus sekarang. heeee :D

Nov 10, 2010

Re-Sit

Alhamdulillah... setelah seharian berhempas pulas menjawab writing pada tanggal yang lalu. akhirnya, tidak mengecewakan. Status: PASS. gara-gara format baru iaitu TOEFL yang agak kurang sukarnya membuatkan rata-rata graduating students gagal dalam English Placement Test(EPT) dan terpaksa re-sit untuk melayakkan diri ke Gombak. segala urusan paduka untuk ke Gombak juga tertunda. tahi!!!!

kepada yang gagal, tahziah pada kau.hidup di Nilai tak se-Hell yang kau sangka.kau masih boleh berhibur berbekalkan elaun yang masih diberi dan ada juga indahnya (Dataran Nilai dan McD yang setia menanti). setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.

13 nov yang bakal menjelang, MUET pula datang menjegah (sibuk la kau). seperti tidak memberi aku ruang sedikit pun untuk bersuka ria dan ditambah pula sarat dengan peperiksaan. wish me all the best fellas *keluh

bila teringat akan Gombak. aku jadi takut. mungkin aku gusar tidak dapat membiasakan diri dengan tempat baru!rakan baru!bilik baru!kelasbaru! dan segala-galanya baru. Oh Gombak, please be nice with me. i promise, i'll be good girl. heh! -_-'



gombak! here i'm coming :)



Nov 8, 2010

Offer Letter

Issuance of Offer Letter for Kuliyyah UIA

kat FB pon bole. sini

the process flow

9 nov- Issuance of offer letter here and you must:
i)fill up online acceptance form
ii)update biodata form
iii)print out online offer letter and package of Admission booklet

11 and 12 nov- Wed based Pre-registration Sem 2,2010/2011
you may use any computer with internet access
the details of course offered are available here and here

9 nov till 8dec-Payment of Entrance fees
i)make payment RM310 at Bank Muamalat counter @ e-payment
ii)key in the bank slip number as prove of payment of entrance fees

still don't get it?? check it out here


8 Dec would be the enrollment day at Gombak
all the best fellas ;)


Nov 7, 2010

Speechless


its gonna be history
the rest of my life, i swear!!
i had a short conversation through YM with someone
we kept fought and blamed each other
everything went wrong

we made a promise before this
go dinner together
listening to 'our song'
playing 'stupid' games like we used to
aaaa missed those things. demm!!!
and just now, he proposed me!!!!
O M G
i'm speechless

remember?
the day we planned to get dinner together
i'm ruined them
and that day, i heard something bad about you
i believed them rather than you
sorry :(
now, its over
you and me
we never be like before

NEVER


i'm so sorry...

Nov 6, 2010

Le Gardenie

Le Gardenie
kenal tak muka-muka comel di atas? ada iras muka tuan belog ni kan.. heeee :D
ini salah sebuah komik yang agak femes pada tahun 2005 hasil karya BEN. sudah lama komik ini berada di hati pembaca terutama readers Utopia. jalan cerita yang menarik dan penuh dengan konflik antara persahabatan dan kepercayaan. semalam aku kemas bilik aku yang agak bersepah, tetiba terjumpa pula komik ni. sebab tu tergerak hati nak post pasal komik ni. nostalgia gitu eeuwww
lepas tu ape lagi, khatam untuk entah ke berapa kali pun tak tahu. amaran: watak dalam komik ni sangat comel!!!

mari aku kenalkan watak-watak dalam komik ni. terdapat 4 watak penting iaitu Orange (watak utama) , Kiwi, Lemon, Apple. nama watak pun dah macam nak makan kan?

permulaan cerita bermula apabila family Orange berpindah ke suatu kawasan baru dimana berlakunya titik perkenalan antara Kiwi dan Orange. mereka berkawan rapat daripada kecil hingga-lah meningkat remaja ke alam persekolahan. tetapi persahabatan mereka mula goyah tatkala Orange mengenali seorang gadis bernama Lemon yang kaya, berniat jahat terhadapnya dan bijak berpura-pura demi kepentingan dirinya sendiri. Pada masa yang sama Orange terpikat pada seorang gadis bernama Apple. dia seorang yang pendiam,lemah lembut dan penuh misteri. Manakala Kiwi, dia seorang gadis yang berjiwa lasak,kental dan selalu berpakaian seperti lelaki. dia juga membela seekor tupai yang juga menjadi teman rapatnya untuk meluahkan perasaan selain Orange. Orange mula meragui persahabatan antara dia dan Kiwi apabila Kiwi dituduh mencuri tabung kewangan di sekolah mereka. pelbagai konflik berlaku setelah Orange mendekati Lemon and Apple terus menjadi misteri...

nak tahu apa yang terjadi seterusnya? beli la novel grafik Le Gardenie, terdapat 4 volume dan boleh je baca kat sini... watak idaman aku Apple dan Kiwi. sewittt je aku baca :)

Nov 5, 2010

Wayang

memandangkan Nilai begitu sunyi and lesu seperti tanah perkuburan, jadi wayang mungkin tempat paling indah ketika itu untuk menghilangkan kebosanan yang melampau. jadi aku,ida dan nik menuju ke Alamanda. itu saja mall yang terdekat. heh! sekali rembat 2 movies terus. orang pun tak ramai. murah pula. jom kita jadi kaki wayang sebentar..

1st movies
best gile!bopren aku(matt dillon) berlakon
jalan cite yang menarik
mesti tengok!!!

2nd movies
intro dia gelap dan suara je kedengaran
scene dalam coffin je
bosan!menyesal tengok! tak best langsung! bajet murah haha

coming soon!
tak sabar nak tengok
tengok thriller macam best


sesiapa yang berdekatan dengan Nilai, anda semua dijemput hadir ke Rafest. festival yang dianjurkan oleh Pusat Asasi IIUM Nilai sendiri. pelbagai aktiviti menarik yang bakal berlangsung dan gerai-gerai makanan,pakaian dan alat perhiasan juga bole didapati.



.:sharing is caring:.

Oct 30, 2010

you again

damm
si tahi buat kotor lagi. aku kian buntu,buntu dan buntu
dimana kebenarannya?
aku?
dia?
atau mereka?

ahh si tahi memang bijak pusing cerita dan situasi.
aku harus kuat dan percaya pada diri sendiri. yosh!!!!

damm

hilang mood malam sabtu aku

Oct 28, 2010

What goes around comes around



semua orang bercakap mengenai karma,karma dan karma. kadang-kadang naik binggung memikirkan karma. adakah ia sebiji kurma atau sekadar istilah masa kini? kalau masa sekolah dulu cikgu selalu sebut dalam pelajaran sejarah. masa tu aku hanya fikir ia hanya kepercayaan karut. tapi ia sebenarnya berlaku dalam kehidupan seharian. tidak percaya?

aku bagaikan berbicara sendirian sepanjang hari. sumpahan demi sumpahan, persoalan demi persoalan dan simpati demi simpati diluah dalam hati saja. aku tak mampu mengadu kepada sesiapa. mungkin makian di dalam hati sudah mencukupi untuk menenangkan hati ini.semua ini angkara kawan yang aku anggap seperti saudara sendiri. puas aku memikir asbab-asbab nya. penat. tepu. gelap. kosong.

aku rasa seperti ditikan, dihumban dan dikhianati. sedih bukan? sakit bukan? aku cuba melupakan perihal si tahi tersebut. tetapi tidak berjaya. arrgghhhhhh aku perlukan ais krim bersalut kacang dengan segera.. haha

si tahi! tunggu saja pembalasan kelak. mungkin jua pengajaran. jangan fikir kau sudah cukup hebat dan bagus wahai si tahi! kau tiada hak untuk bertidak sedemikian rupa. tidak sama sekali. manusia selalu alpa. membuat sesuatu diluar iman dan berlandaskan nafsu semata-mata. akal yang dianugerahkan umpama pembaziran dan minda yang waras disia-siakan begitu saja. bodo..




Oct 26, 2010

i'm back!!!!!

assalamualaikum.. ehem3, dah berkurun xtulis blog ni.dah berhabuk pon heeee :D lately tak da mood nak menulis dan masa tak mengizinkan untuk kemas2 blog ni. oh ya, sekarang ni tengah cuti. jadi, bole lah nak merepek2 kat sini. cuti seronok kan? kepada yang xcuti tuh... sabar jela.

sekian~